Stiri constructii

16 Iunie, 2014
Un nou pod spre Ucraina: intre localitatile Sighetu Marmatiei si Solotvino se va construi un nou pod. CNADNR asteapta pana la sfarsitul lunii iulie oferte pentru studiul de fezabilitate in valoare de peste 800 000 Euro (2,95 milioane lei+TVA). Banii vin din doua surse: buget si acordare de fonduri europene. In prezent localitatile sunt legate de un pod cu o singura banda si se asteapta ca viitoarea investitie sa sporeasca competitivitatea economica a Romaniei.

15 Iunie, 2014
Casa cu consum zero: austriecii de la Wienerberger vor incepe in 2014 constructia casei e4 in Romania. Proiectul a fost deja implementat in 2011 in localitatea Zwettl situata in Asutria si respecta directiva EU 31/2010, in conformitate cu care incepand din anul 2020 toate constructiile vor avea un consum energetic apropiat de zero. In prezent in Romania o casa consuma de 3 ori mai multa energie decat cere norma propusa de UE pentru anul 2020.

06 Octombrie, 2013
Gigantul Praktiker in insolventa! Este vorba de Praktiker AG, cererea de intrare in insolventa fiind aprobata de un tribunal din Germania. Retailaerul declara ca diviziile internationale nu vor fi afectate de evenimentele din Germania, desi scaderi ale vanzarilor au fost inregistrate si in Romania in acest an. In acest moment se cauta cumparatori pentru magazinele Praktiker si Max Bahr, deoarece negocierile cu finantatorii pentru restructurarea liniilor de credit au esuat.

05 Octombrie, 2013
Drum lung pana la centura ocolitoare SUD a municipiului Cluj Napoca! Momentan se stie destul de precis pe unde va trece acest drum: incepe de nodul nord, traverseaza Fagetul si Calea Turzii si se va intersecta cu centura existenta in zona magazinului Selgros. Cu toate acestea, bani pentru acest proiect nu exista si nici nu s-au facut demersuri in acest sens. Primarul Emil Boc declara ca spera sa se obtina banii prin finantare europeana in exercitiul financiar urmator.

15 Septembrie, 2013
Un nou pasaj in Ploiesti! De curand a inceput constructia pasajului peste DN1B, la iesirea din Ploiesti spre Paulesti. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte aflate in derulare in acest moment in Prahova, valoarea totala a proiectului fiind de 78,5 milioane lei. Finantarea proiectului se face prin Programul Operational Regional. La deschiderea lucrarilor a fost prezent si presedintele Consiliului Judetean Prahova, domnul Mircea Cosma.

14 Septembrie, 2013
Autostrazi: Sibiu-Pitesti sau Sibiu-Brasov? Primarul Sibiului, domnul Klaus Johannis, sustine energic crearea unei legaturi pe coridorul 4 pe relatia Sibiu-Brasov-Bucuresti, in detrimentul Sibiu-Pitesti. Acesta sustine ca o autostrada intre Sibiu si Pitesti ar putea fi de asemenea utila, insa costurile ar fi mult mai mari datorita reliefului mai nefavorabil. El mai sustine ca il are ca aliat in cadrul acestui proiect chiar pe primul ministru, domnul Victor Ponta.

11 Iulie, 2013
Gresia portelanata: o alternativa pentru placile ceramice clasice. Desi a fost conceputa initial pentru exterior, gresia portelanata poate fi folosita cu succes si la interior. Modelele deosebite recomanda gresia portelanata chiar si pentru dormitor sau living, rezistenta la abraziune fiind punctul forte al acesteia. Atle avantaje ar fi absorbtia redusa de apa, prezinta suprafete anti-alunecare si are o foarte buna rezistenta la cicluri inghet-dezghet.

10 Iulie, 2013
Perioada nefasta pentru caramida: piata continua sa scada! Informatia vine de la unul dintre marii producatori: Cemacon Zalau. Liviu Stoleru, director general al companiei, nu se declara prea optimist nici in privinta anului in curs, nici in ceea ce priveste anii care urmeaza. Cresterea pietei in 2013 nu are nicio sansa, iar cresterea pentru anii 2014-2015 este foarte putin probabila. Momentan zona cea mai activa este cea rezidentiala, in special proiectele mici.

9 Iulie, 2013
Vila sau cladire de birouri? Cand vine vorba de inchirierea unui spatiu pentru activitati de birou avem doua categorii de astfel de spatii: vila si cladirea de birouri. Vila are avantajul unui cost redus cu chiria lunara, insa da batai de cap in ceea ce priveste eventuala recompartimentare. Spatiile de birouri pe de alta parte au costuri ridicate, insa reprezinta una din putinele variante pentru o companie de a-si desfasura activitatea intr-un open-space de peste 30 mp.

8 Iulie, 2013
Update: Rockefeller la Turda,Cluj. Razvan Gheorghe, manager partener al Activ Property Services, declara ca discutiile pentru semnarea unui contract sunt avansate si probabil pana la sfarsitul anului vor incepe lucrarile de constructii. Proiectul total se intinde pe o suprafata de peste 500 000 mp si va avea aproximativ 70 de cladiri. Firmele care se vor muta aici vor fi scutite de la plata taxelor municipale timp de 5 ani si taxe de servicii mult mai mici.

4 Iulie, 2013
O noua prabusire a preturilor in imobliare este asteptata, ca urmare a faptului ca majoritatea bancilor au terminat fondurile pentru credite prin programul Prima Casa. Peste 70% din cei interesati de achizitionarea unei locuinte nu se incadreaza la alte tipuri de credite sau nu sunt interesati, avand in vedere dobanda aproape dubla. Dezvoltatorii imobiliari spera ca statul sa intervina cu noi masuri de prevenire a colapsului.

21 Iunie, 2013
Universitatea de la tara: comuna Floresti, situata langa municipiul Cluj Napoca, este una dintre cele mai mari localitati rurale din tara, cu ceva mai mult de 22 000 de locuitori. Avand in vedere accesul tot mai greu inspre Cluj Napoca, au aparut catva proiecte indraznete pentru o comuna, printre care un spital regional de urgenta si de curand chiar Universitate. Primarul confirma zvonurile, desi in zona momentan nu exista un liceu.

20 Iunie, 2013
Vesti bune pentru soferi: se stie ca in perioada de vara traficul inspre si dinspre litoral devine infernal, mai ales daca pe traseu exista zone in lucru cu limita de acces pe unele benzi. Incepand cu data de astazi, pe podul de la Agigea se circula pe toate benzile. Desi lucrarile de reparatie nu sunt finalizate, s-a luat decizia amanarii acestora pana la toamna. Pe acest sector de drum ramane valabila limitarea de viteza la 50 km/h.

20 Iunie, 2013
Incepand de astazi devine obligatorie prezentarea certificatului energetic al proprietatii, de catre proprietar, la orice vanzare de locuinta. Clasa energetica A reprezinta eficienta maxima la consumuri, iar clasele pot sa coboare pana la G, in functie de evaluarea facuta in prealabil. Certificatul se elibereaza de un auditor autorizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si valabilitatea lui se extinde pe o perioada de 10 ani.

10 Aprilie, 2013
Autostrada Turda-Sebes, un proiect pe cat de important pe atat de vechi. Initierea proiectului a avut loc cu mult inainte de 2008 si a trecut atat prin faza de simpla de centura ocolitoare a Aiudului cat si prin faza de drum expres Turda-Sebes. Din fericire s-a ajuns la justa concluzie ca aceasta zona are mare nevoie de o infrastructura moderna si capabila sa sustina traficul intens de pe acest sector, autostrada fiind varianta optima.

09 Aprilie, 2013
Casa pe structura metalica: o alternativa ieftina pentru casele din beton/caramida. Sunt foarte putini cei care iau in calcul aceasta varianta atunci cand se hotarasc sa-si construiasca o casa. Sunt si mai putini cei care stiu ca pentru o casa pe structura metalica investitia este in jur de 400 de euro/mp, iar viteza de constructie este mai mare. Asadar nu e de mirare faptul ca acest tip de structura a castigat teren in ultimii ani.

29 Martie, 2013
Tranzactii imobiliare record in 2012: semne de prosperitate? Nicolae Iancu, directorul Directiei de Publicitate Imobiliara din cadrul ANCPI, precizeaza ca s-a atins nivelul din 2008. Suna bine, insa printre aceste tranzactii se numara si executarile silite, de asemenea in crestere in 2012, executari care nu sunt tocmai un semn de prosperitate. Pentru anul 2013 se prevede de asemenea o crestere a numarului de tranzactii.

28 Martie, 2013
Probleme la DN1C Dej / Baia Mare: desi nu s-a terminat bine reabilitarea drumui, caci receptia inca nu s-a facut, drumul are portiuni in care fundatiile au cedat, rezultatul fiind surpari ale terenului, unele mai evidente decat altele. In unele locuri problema este atat de grava incat circulatia a fost restrictionata pe zonele respective. Constructorul este FCC Construction SA si sustine ca va repara drumul din fonduri proprii.

24 Martie, 2013
Sectiunea Timisoara-Lugoj a autostrazii A1 este in pericol. Ca urmare a amanarii repetate a atribuirii contractului de proiectare si executie de catre CNADR, Comisia Europeana ne avertizeaza prin purtatorul sau de cuvant Shirin Wheeler ca aceasta constructie trebuie incheiata pana la sfarsitul anului 2015, conditie obligatorie pentru ca proiectul sa fie eligibil pentru cele 520 de mil. lei oferite Romaniei pentru acest sector.

22 Martie, 2013
Faleza Cazinoului din Constanta va fi complet reabilitata: pe langa refacerea zidurilor de sprijin si inlocuirea balustradei se va pava aleea cuprinsa intre Vraja Marii si esplanada din fata Comandamentului Flotei, aleile, treptele scarilor si Farul Genovez vor fi placate cu piatra naturala, se vor repara fantanile arteziene, se va reface pergola din spatele statuii lui Mihai Eminescu, totul pana la sfarsitul anului 2014.

8 Ianuarie, 2013
Investitii record in anul 2012 in domeniul energetic: aproape 3 miliarde de euro au fost investiti, din care 2 miliarde in turbine eoliene. Investitiile au fost atrase de schema de sprijin pentru investitii in proiecte solare si eoliene, oferita de autoritatile romane, aceasta fiind cea mai generoasa din Europa. Facturile catre consumatori vor creste totusi, deoarece furnizorii sunt obligati sa ofere si un procent de energie recuperabila.

7 Ianuarie, 2013
Constructia de supermarketuri continua: peste 50 de milioane de euro sunt bugetati pentru anul 2013, reprezentand peste 150 de proiecte propuse. Cea mai importanta extindere vine din partea Mega Image, cu peste 80 de noi unitati programate pentru acest an. Profi, Carrefour si Billa isi vor mari de asemenea numarul de magazine. Se pare ca numarul de magazine raportat la populatie este inca foarte mic.

15 Decembrie, 2012
Investitii straine in crestere cu 20%: acesta este procentul cu care au crescut investitiile straine in Romania in anul 2012 (primele 10 luni), comparativ cu anul trecut. Cifra la care s-a ajuns este de 1,3 miliarde de euro, totusi de 6 ori mai mica decat maximul atins inainte de criza, cand impozitarea unica si intrarea in UE au dus la o explozie de investitii pe teritoriul Romaniei (160 de mil. in octombrie).

14 Decembrie, 2012
Grafic de constructie: 5 etaje pe zi! Asta si-au propus inginerii chinezi angajati sa execute lucrarile la proiectul Sky City, situat in orasul chinez Changsha, Hunan. constructia va avea 220 de etaje si o inaltime biblica: 666 m. In ritmul propus de constructor, cladirea ar trebui sa fie finalizata in 90 de zile. Desi partea de autorizare a mers greu, 17000 de persoane vor avea locuinte noi in acest bloc.

12 Decembrie, 2012
Lucrari la autostrada Pitesti-Craiova in anul 2013: drumul expres va avea o lungime de aproximativ 100 km si costurile pentru constructie sunt estimate la 500 de milioane de Euro. Graficul de lucrari se intinde pe 2 ani, iar fondurile necesare investitiei vor fi suportate de catre un investitor privat urmand a fi ulterior recuperate prin aplicarea unei taxe (drum in regim de concesiune).

11 Decembrie, 2012
Licitatie autostrada Comarnic - Brasov: o noua licitatie a fost initiata de catre stat, tot in regim de concesiune ca si autostrada Pitesti - Craiova. Impartita in doua tronsoane, Comarnic-Predeal si Predeal-Brasov, autostrada va avea aproximativ 58 km si ii corespunde un contract de 5,3 miliarde lei (executie, exploatare si intretinere). Termenul de depunere al ofertelor este 21 ianuarie 2013.

10 Decembrie, 2012
Optimism pentru anul 2013: 75% dintre manageri asteapta cresteri pentru anul urmator (cifra de afaceri, numar de salariati si nivelul salariilor), desi previziunile macroeconomice sunt foarte rezervate. Cresterile asteptate de liderii din business se incadreaza intre 5% si 10%. Restul de 25% dintre manageri sunt insa destul de pesimisti, scaderile asteptate fiind cuprinse in acelasi interval de 5% - 10%.

9 Decembrie, 2012
Crestere semnificativa a PIB din constructii in trimestrul al 3-lea (9,6% - serie bruta), fata de acelasi trimestru al anului trecut. Pentru lunile iulie-septembrie ale anului 2012 valoarea PIB-ului din constructii a fost de 18,14 miliarde lei. La bugetul de stat s-au colectat impozite pe produs majorate cu 9,0% (impozite nete). Se pare ca principala explicatie a acestor cresteri a fost majorarea volumului de activitate.

8 Decembrie, 2012
Bursa Constructiilor,Asociatia pentru Locuinte Noi si UAR au decernat premiile Concursului de arhitectura "Locuinta sustenabila". Locul I: arh. Adrian Moleavin cu proiectul Casa M - Adapost bioclimat de locuit, locul II: arh. Marius Voica, cu "Pestera - Bio House", iar pe locul III s-au situat doua proiecte: "Eco Friendly House" a arh. Mihai Adrian Grama, respectiv "e_XTERIOR House, Rusia" a arh. Felicia Raluca Pescar.

15 Octombrie, 2012
Efect de domino sau cum loveste Oltchim piata constructiilor...Totul porneste de la materia prima folosita pentru producerea materialelor de constructii. Varianta este cea a importului din tarile vecine, rezultatul fiind cresterea cu pana la 30% ale costurilor de productie ale unor companii din domeniu. Ungaria, Polonia si Germania sunt printre tarile care beneficiaza de situatia creata.
www.pecc.ro